Actueel

Over griep.


Griepvaccin wordt best toegediend half oktober. Niet te vroeg dus: vaccin beschermt maar ongeveer zes maanden, en griep kan ook nog tijdens het voorjaar!
Uiteraard actueel in het najaar. Jawel, de Mexicaanse griep bleek achteraf een maat voor niets. Maar de griep is van alle tijden en  betekent een risico voor wie tot bepaalde groepen behoort. Dat risico bestaat uit verwikkelingen van de griep  en zelfs een verhoogd risico op overlijden. Personen in contact met risicogroepen dienen ook gevaccineerd. Al deze personen hebben recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling van het vaccin. Hier gaat dan een lijstje van de officiële risicogroepen die recht hebben op terugbetaling.
Ouder dan 50 jaar.
Chronische ziekte zoals hart-, long- en nierziekten, diabetes.
Zwangeren in tweede en derde trimester van de zwangerschap.
Personen uit de gezondheidssector in direct contact met personen met verhoogd risico op complicaties.
Personen in instellingen.
Beroepsmatig dagelijks contact met levend gevogelte en/of levende varkens.
Zoals u ziet is de lijst erg uitgebreid.
De vaccinatie gebeurt best vanaf half october. Niet te vroeg dus, want het het vaccin helpt maar zo'n zes maanden en ook het voorjaar is niet vrij van griep.
Eén en ander kan je ook navlooien op:

Hoe besmetting met EHEC en
andere voedselinfecties vermijden?
01-06-2011
In verschillende Europese landen, vooral in Duitsland, zijn de voorbije dagen besmettingen met de enterohemorrhagische Escherichia coli (EHEC) opgedoken. Die bacterie kan darminfecties veroorzaken en heel soms ook nierfalen. Artsen die een besmetting vermoeden, zijn verplicht dat te melden aan de overheid, die vervolgens een onderzoek instelt om de bron van de ziekte te kunnen wegnemen. Tot vandaag heeft de Vlaamse overheid nog geen enkele aanwijzing dat er in Vlaanderen zieken zouden zijn die besmet zijn met dezelfde bacterie als in Duitsland. Grote bezorgdheid en zeker paniek zijn niet nodig. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u de meeste voedselinfecties vermijden. Denk aan goede hygiëne en goede bewaring en bereiding van het voedsel.
Mensen kunnen besmet raken met de bacteriën of virussen als ze besmet voedsel eten. Rauw of onvoldoende gebakken vlees, rauwe groenten of zuivelproducten zijn meestal de boosdoeners. Vandaar deze voorzorgsmaatregelen:

Goede hygiëne
Was regelmatig uw handen met water en zeep. Vooral vlak voor u eten bereidt (zeker bij rauwe etenswaren), voor u gaat eten en telkens na een toiletbezoek is het belangrijk goed de handen te wassen. Gebruik het liefst vloeibare zeep en droog de handen met een propere (papieren) handdoek.
Hou ook de keuken proper en zorg voor propere keukenhanddoeken.
Hebt u last van diarree, dan blijft u na een toiletbezoek beter uit de keuken.
Komt u in contact met boerderijdieren, bv. na een bezoek aan een kinderboerderij, was ook dan telkens grondig uw handen.

Goede bewaring
Bewaar producten die gekoeld moeten blijven (bv. zuivelproducten en vlees) in de koelkast. Nadat u ze gekocht hebt, zet u ze zo snel mogelijk in de koelkast en u haalt ze er pas uit vlak voor u ze gaat bereiden of opeten.
Een gerecht dat u meer dan een uur buiten de koelkast hebt laten staan, kunt u niet langer bewaren.
Ontdooid voedsel kunt u maar beter niet opnieuw invriezen.

Goede bereiding
Bak of verhit vlees en vis tot het volledig gaar is. Vermijd rauw vlees en rauwe, ongepasteuriseerde melk.
Was al uw groenten grondig. Schil uw groenten zoveel als mogelijk.
Hou bereid voedsel gescheiden van voedsel dat nog rauw is. Hou ook vlees en groenten gescheiden. Gebruik bijvoorbeeld een andere snijplank en andere messen voor uw vlees en groenten, of was ze telkens grondig af.
Als u een warme maaltijd een tweede keer wilt opwarmen, zorg dan dat u ze volledig laat verhitten.

Besmetting herkennen
Een voedselbesmetting blijft vaak beperkt tot een milde diarree. Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. U kunt ook last krijgen van buikkrampen en soms braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.
In België hebben we nog geen enkele besmetting vastgesteld met het type EHEC (type O104) dat nu in onze buurlanden is opgedoken.
De EHEC-bacterie kan ook van mens naar mens overgebracht worden. Dat gebeurt wel maar weinig. Wie de symptomen vertoont, kan dus het best geen voedsel bereiden en moet er des te harder op letten grondig de handen te wassen na toiletgebruik. 
Heel soms, in slechts 2 à 7 % van de besmettingen, kan zo’n bloederige diarree verder leiden tot een nieraandoening, het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). Het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. In zeldzame gevallen (2-9% van deze patiënten) leidt het nierfalen tot een overlijden.

Meer info
Alle info en veelgestelde vragen over de EHEC-uitbraak vindt u op de website van het federaal agentschap voor veiligheid van de voedselketen, waaraan deze tekst ontleend werd.
Voor actuele updating over de huidige stand van EHEC kunt u best daar terecht!